Ölüm ve Barış..

Hayat ne garip değil mi?doğuyor,yaşıyor ve ölüyoruz..yani sıradan bişi aslında da..kimizi 20 sene kimimiz 100..çoğu zaman iyilerde hep erken gidiyor mesela..örnekmi..benim ilk örneğim babam..40 yaşında bile değildi aramızdan ayrılmayı seçtiğinde..

Ama sadece yakınlarımızın erken ölümü olmuyor bizi üzen..bir BARIŞ MANÇO mesela..bir CEM KARACA..bir ZEKİ MÜREN..üretkenlikleri ile bu ülkeye değer katan büyük isimler ve belki niceleri..



Bu isimler içinde belkide içimizi en acıtan BARIŞ MANÇO'nun ölümü oldu..çünkü O çocukluğumuzun kahramanıydı..her çocuk gibi en çok istediğim kendisiyle tanışmak ve programına katılmaktı..ama İSTANBUL'dan çokca uzaktım o zaman..sırf bunun için İSTANBUL'a taşınalım demişliğim vardır uzunca zaman babama..BARIŞ MANÇO ülkemiz için büyük bir değer,bir fenomen..o zamanlarda çocuklara dair ilk programı yapan,değişik ülkelere gidip bizi o kültürlerle tanıştıran ve bugünkü gezi programlarının önünü açan hep o oldu..bizlere ADAM OLACAK ÇOCUK demişti,bugünün geleceği olduğumuzu bildiğinden,ıspanağın faydalarını onunla öğrendik biz..neşeyle şarkı söylemeyide..bağıra bağıra söyledik tüm şarkılarını..BUGÜN BAYRAM dedik,ARKADAŞIM EŞŞEK dedik,DOMATES BİBER PATLICAN dedik,AYI dedik ..ülkemizi sevmeyide ondan öğrendik,farklı kültürleride..istedik ki tüm babalar onun gibi olsun..oysa biz onu böyle severken kendi çocuklarından bile çok sevmiş bizi zaten..ADAM OLACAK ÇOCUK programını izlemezmiş çocukları..kıskanırlarmış..biz onun gibi babamız olsun derken onlar herkesin gibi babamız olsunda,sadece bizimle olsun derlermiş çocukken..BARIŞ MANÇO ülkemizde müzik adına önemli işlere imza atmış bir isim hatta ülkemiz dışında JAPONYA'da en sevilen sanatçılardan biri..JAPONYA konserinde çekilen görüntüleri aslında müziğin ve BARIŞ MANÇO'nun evrenselliğinin resmi gibi sanki..ölümünün üzerinden onca zaman geçmesine rağmen hala şarkıları dillere pelesenk..her biri başka bir diyara götürüyor sanki bizi..ama en çokda çocukluğumuza..en çokda 80 ve 90'lı yılların diyarına..çocuklar için olduğu kadar büyükler içinde özel bir isimdi..kimse onun gibi anlatamadım mesela aşkı,sevdayı,ayrılığı..ilginç benzetmeleri vardı..2 kelime ile anlatırdı demek istediğini..mesela GÜLPEMBE,BAL BÖCEĞİ,UNUTAMADIM,DAĞLAR DAĞLAR,GÜL BEBEĞİM,BEN BİLİRİM..aslında bütün şarkıları ayrı hepsi özel..kendisi gibi..


-

BARIŞ MANÇO'ya dair notlar..

 Barış Manço ya da tam adıyla Mehmet Barış Manço (d. 2 Ocak 1943, İstanbul - ö. 1 Şubat 1999, İstanbul), Türk besteci, şarkı sözü yazarı, gezgin ve TV programı yapımcısıdır. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucu üyelerindendir. Müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde oldu. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı ve Barış Manço, kimi şarkılarını günlük hayatından aldı. “Domates, Biber, Patlıcan”, buna bir örnektir. Hazırladığı televizyon programıyla dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır...


Türkiye'de temel eğitimin beş yıldan 8 yıla çıkarılmasına destek olmak amacıyla eşi Lale Manço ile birlikte İstanbul'un Tuzla ilçesinde bir okul yaptırdı. 1997 yılında inşasına başlanan 30 derslikli Tuzla Barış Manço İlköğretim Okulu 2000 yılında eğitime başladı.

En çok bilinen şarkılarından Gül Pembe, Manço 13 yaşındayken ölen babaannesinin ismidir.

Gittiği ülkelerden topladığı 310 adetlik fotoğraf makinesi koleksiyonu bulunmaktaydı. Bu koleksiyonunu ölmeden önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Cağaloğlu'na bulunan Basın Müzesi'ne bağışlamıştır.

1962 yılından itibaren gazete ve dergi arşivi tutmaya başladı. Biriktirdiği sayfaların oluşturduğu cilt sayısı 60'tır.

Barış Manço, mezunu olduğu Galatasaray Lisesi'nin spor takımı Galatasaray taraftarıdır.

Yol Verin Ağalar Beylar şarkısı 1999 Türkiye genel seçimleri öncesinde DYP tarafından propaganda parçası olarak kullanıldı. Bu nedenle parçanın radyo ve televizyonda yayınlanması seçim yasakları kapsamında TRT tarafından seçime kadar yasaklandı.


-

Kendisini anlatmaya kelimelerin kifayetsiz kaldığı büyük sanatçımızı saygı ve rahmet'le anıyoruz..12 yıl olmuş onsuz geçen ama aslında hep onla dolu..mekanı cennet olsun..

Gönlümüze dokunan şarkıların ile hep oradasın BARIŞ ABİ.. 


 -
 


 -

 


 SEVGİ VE ÖZLEMLE..

BARIŞ MANÇO ile ilgili daha fazla detay edinmek isterseniz burdan..TIK TIK.. 




2 yorum:

  1. Bütün söylediklerinize katılıyorum.En iyi şekilde anmışsınız.Eminim hissediyordur akan sevgi selini,özlemimizi..Bütün kelimeler kifayetsiz kalıyor.Mekanı cennet olsun.nur içinde yatsın..

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler..umarım hissediyordur..

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)