Pratik Tarhana..

TARHANA en sevdiğim lezzet'lerden biri..her daim yemekten keyif alırım,hatta çocukken çoğu zaman kahvaltı olarak Tarhana içerdik biz :) bu harika lezzet aslında çoğu yörede farklı malzemeler ile yapılıyor ama sanırım genelde alınan tad aynı..kısmen daha pratik bir tarifi sizlerle paylaşmak istedim..zamanı kısıtlı olanlar için oldukça yapılası..


Malzemeler:


5 kg un
1 kg biber salçası
2,5 kg yoğurt
1 ekmek hamuru (hamurun mayalanmasını sağlamak için)
İstenirse soğan yada baharat'ta eklenebilir..ama biz sade haliyle daha çok seviyoruz..


Hamur bu kıvam'da olmalı..(yoğrulma aşamasını fotoğraflamadığım için görseli deviantart'tan alıntıladım)




Yapılışı:
Fırın'dan aldığımız ekmek hamuru'nun üzerine un,yoğurt ve salçayı ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz..hamurumuzdaki tüm malzemeler homojen olarak dağıldıktan sonra üzerine bir bez örtüp,temiz kuru bir yerde beklemeye alıyoruz,ekmek hamuru mayalanmayı sağladığı için arada gidip kontrol ediyor eğer kabımızdan kabarmaya başlamıssa biraz yoğuruyoruz..günde birkaç kez kontrol etmemiz yararımıza olur..bu kabartma işlemine 3 gün boyunca ara ara yoğurarak devam ediyoruz..4 gün sonunda hamuruzu temiz bir bez üzerine parça parça seriyoruz..2 tarafınında kurumasını sağlamak amacımız..arada alt üst çevirerek yine 2 gün kadar bekletiyoruz..2 gün'ün sonunda hamur zaten elimizde ufalanacak kıvama geliyor..biraz elimizde ufaladıktan sonra,mutfak robotu yada delikli bir süzgeç'ten süzerek un ufak kıvama getiriyoruz..bu şekilde de 1-2 gün bekletip,kuruduğundan emin olup,bez bir torbaya koyuyor ve canımız istediğinde afiyetle yiyoruz :)






NOT:TARHANA un ufak olduktan sonra çok fazla bekletilirsede kaskatı olabilir..o açıdan beklemeyi iyi takip etmek gerek..


Pişmiş hali bir sonraki post'a :)


salça yerine biber'de kullanılabilir..ama ne kadar bilmiyorum..anneme sormam gerek :)


Yapanlara,yiyenlere afiyet olsun :)

8 yorum:

  1. hiç denemeye cesaret edemeyeceğim şeylerden biri, tarhana :)

    ellerine sağlık cicimmm.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Severim bende ama hic yapmadim yapsamda günesi nerden bulucam almanyada :) ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. bizim aile kalabalık, 15 kg kırmızı biber, 6 kg soğan vs den hamuru yoğurdular cumartesi günü :) şimdi mayalanıyor bu haftasonu tarhana partisi var yani :D:D:D taze tarhanadan yapılan o ilk çorbanın lezzeti de başka olur mmm:)

    YanıtlaSil
  4. çilek : bende bende :)

    leyla : annem yaptı esasında ben sadece fotoğrafladım :)

    nesliname : biz yapıp gönderelim sana ..

    bydg : ohh maşallah..bizde kalablığız aslında annem her an bi 5kg daha yapabilir..şuana kadar 10 kg oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Tarhana çorbasına bayılırım.Ah ah bir defa bir köyde içmiştik ,daha küçüktüm ve o tadı hala unutamam.Acayip lezzetliydi,off şimdi olsa tabak tabak içerim:)

    YanıtlaSil
  6. çok severim ki ben tarhanayı

    YanıtlaSil
  7. krnc: bende severim..göndereyim sana :)

    dürr-i yekta : bende bende :)

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)