Kitab-ı Aşk - İskender Pala



Prof.Dr.İskender Pala
144 sayfa

Kitap'tan..

''Oysa aşk iki kişi arasında asla eiştlenmeyen bir şeydi.Allahaşığın uğraştığı sevgiyi maşuktan esirgemişti.Bunun içindir ki aşıklarya kendilerine verilen derdin aynısının sevgiliyede verilmesi yada sevgilideki vurdumduymazlığın aynısı ile kendilerine de ihsanda bulunulması için yakarır dururlar.İsterler kiAllah aşkı seven ile sevilen rasında eşit bölüştürsün...

Oysa aşk bu demek değildir.Seveni sevmek kolaydır;magfiret o sevmediği zamanda onu sevebilmektir. Gerçek aşık bilir kikendi içindeki aşk ateşinin aynısı sevgilide de vardır ve gönülsüz de olsao da aşkı duyumsamaktadır.Ne var ki sevgili çok sabırlıaşık ta sabırsız oldugu için bu aşk yarası tek taraflı kanamaktadır.O acılaro ayrılık vehasret ateşleri aşığı yakıyorsa öte yandan da pişiriyor demektir...



Aşık ancak bu pişme sürecinde ham iken oldugnçiğ iken kâmil olur.Çünkü aşk yolunda varılacak merhalelerin en yücesiaşkın olgunluğu ile kendi dünyasını kurabilmektir.O mertebeye gelindikten sonra aşk uğrunda can vermek aşığa âsân gelir..
''


İskender Pala'yı seviyorum,hele Divan Edebiyat'ı ile ilgilendiği için daha çok seviyorum..(Bende hep Türk Dili ve Edebiyatı okumak istemişimdir)..Bu kitap kendisinin farklı kitap'larından yapılan aşk hakkındaki alıntıların belli bir düzen içerisinde derlenmesinden oluşuyor..Anlatım çok hoş,ama bazı beyit açıklamaları(ki birinde sayfalarca idi) sevmeyen kişileri sıkabilir..

Aşkı insani,hayali,mecazi ve gerçek aşk olarak bilmek isterseniz okumanızı öneririm..

Kitap'a dair diğer yorumlarım ve alıntılar için kitap bloguma beklerim sizleri..tık tık..

Ayrıca bu kitab'ı bana hediye eden sevgili Dürr-i Yekta arkadaşımada teşekkürlerimi sunarım..

Ben çok sevdim Kitab-ı Aşk'ı..

Sevgiler..

6 yorum:

  1. Elimde bekleyen bir kitap bu, o kadar çok sırada bekleyen var ki hangisinden başlayacağıma bir türlü karar veremiyorum !!!

    YanıtlaSil
  2. elifin defterinden : gözlerini kapa birini seç o zaman :)

    YanıtlaSil
  3. ben de iskender pala nın katre-i matemini okumuştum çok beğendim bu da aklımda olsun ;)

    YanıtlaSil
  4. o zaman önce bundan başlayın.kardeşlerim ve arkadaşlarımdan bazıları okumuş ve beğenmişlerdi.ben henüz okumadım.şu an aynı yazarın iki darbe arasında adlı kitabını okuyorum.onuda tavsiye ederim.kendi hayatını anlattığı bir kitap.sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. alanay : okudum bile :) evet merak ediyorum onuda..kitaplarımı bitireyim almayı düşünüyorum..

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)