Kelimelerin İlginç Tarihi

Uzun süredir kitap almışlığım yok elime..Olmuyor okuyamıyorum nedense bir türlü..Belki okunmak için beni bekleyenler çokca ilgimi çekmediğinden belki çokca dolu olan kafam'ı taşıyamamdan :)


Burada yazmıştım kendime hediye kitap aldım diye..Sırf konusu ilgimi çektiğinden bir de 1,5 tl gibi fiyatından ötürü..


İşte o kitap..Kelimelerin İlginç Tarihi..


 Selçuk Sermet
96 sayfa
Kitap Kağıdı
10,6x19,5 cm
Karton Kapak


Kitap okurken,bir film izlerken yada günlük hayatta kullandığımız kelimelerin tarihini yada ilk anlamını merak edermisiniz?

Ben ederim  :)


Ama çoğu zaman bu merak'ımı sözlük ve ansiklopedi'lerden karşıladım,böyle bir kitap okumayı nedense pek aklıma getirmemişim :) bu kitap'a ilk olarak ufak bir market'te rastladım,fiyatıda oldukça uygun'du,sadece ismi ilgi çektiği için almıştım..

Şimdi diyorumki iyiki almışım..
Eğer kısa sürede,ilginç bilgiler edinmek istiyorsanız mutlaka almanızı öneririm..


Çokca sevdim,bilgi dağarcığıma güzel bilgiler ekledim sayesinde..Ama tabi 95 sayfa olunca oldukça sınırlı kitap'ta paylaşılan kelimeler..Daha büyük bir kaynak bilen varsa söylesin,ben çok severim böylesi kaynakları çünkü :)




Bir iki kelime bilgiside paylaşayım hadi :)


Defter : Türkçe'ye Arapça'dan,Arapça'ya ise Yunanca'dan geçmiş..Aslı 2 kanatlı demekmiş..


Gulaş : Macar'ların meşhur yemeği Gulaş bize hiçte yabancı değilmiş..Rumeli seferine çıkan Osmanlı'nın askerine dağıttığı etli yemek adı ''Kul Aşı''..Olmuş sonra Gulaş..


Lokum : Arapça ''Rahatül Hulkum'' 'dan geliyor..Yani gırtlağı rahatlatan yemek..Hatta bizde yanılmıyorsam (Lat-i Lokum diye bir söz'de var)Zamanla kısalmış,değişmiş lokum olmuş..


Paşa : Baş Ağa zamanla Beşe, sonrada Paşa olmuş..Büyük kardeş demekmiş..


Semaver : Ana yurdu Rusya'da ''sama'' ve ''varit'',yani yalnızca kaynamak  manasına gelen kelimeden türemiş..


Taksim : Taksim semti'nde eskiden Galata-Beyoğlu suyu'nun taksim edildiği bir Maksem varmış..zamanla bu isimle anılmaya başlamış..




Gerçekten ilginçler ama değilmi ?


Sevgiler..

7 yorum:

  1. canım bende senin gibi kitapları çok seven biriyim böyle kitap seven görmek çok mutluluk verici burada inşallah güzel kitaplar paylaşırız ben şimdilerde biraz fantastik olucak ama diana gobaldonun yabancı serisinin 1.sini okudum sırada 3 tane var araya düşler krallığını soktum şimdi de ye dua et sev i okuyorum günler gecelere karışısın ve biz hep kitap okuyalım :))sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. kelimelerin zamanla, dilden dile geçirdiği değişimler ve dilimize nerelerden gelip dahil olduğu benim de ilgimi çeker... teşekkürler bu güzel paylaşımın için...

    YanıtlaSil
  3. yeşil : ne güzelçok sevindim..evet bolbol okunmalı bencede..sevgiler..

    okuyan : rica ederim..önerin varsa mutlu olurum canım..

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de değişik bende senin gibi severim bu tarz bilgileri senin tavsiyenle alacağım bu kitabı ki benimde listem o kadar uzun ki:))

    YanıtlaSil
  5. ikiz annesi : benzer daha güzel kaynaklar olabilir araştıracağım :) listeleri paylaşalım bi ara fikir olur birbimize..sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. İlginç bir kitaba benziyormuş.Kelimelerin nereden geldiğini ben de çok merak ederim,bu konuda bir iki kitap okumuştum.

    YanıtlaSil
  7. kitap kurduyum ben : önerirsen isimlerini çok sevinirim..

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)