Gazi Padişahlar -NECDET ÖZTÜRK


Necdet Öztürk
Mart 2012

''Osman Gazi, Orhan Gazi, Murad Hüdavendigâr, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed, Murad Gazi, Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid…

Beyliğin ve hanedanın kurucusu Osman Gazi’den itibaren Osmanlı Devleti’ni gücünün doruğunda olduğu 16. yüzyıla hazırlayan ilk sekiz padişah… Hepsi de imparatorluğun gücünün tescil edildiği savaşlarda bizzat bulunmuş gazi kurucular… 

“Adalet, insaf ve hoşgörü”nün sembolü olan bu padişahlar, devlete adını veren kurucu lider Osman Gazi’den başlayarak, beylikten imparatorluğa yükselişte ve ahenkli bir Osmanlı toplum yapısının kurulmasında önemli başarılara imza atmışlardır.

Peki bu gazi padişahlar askerî başarıları veya başarısızlıkları dışında “insani” yönleriyle ne kadar tanınıyordu? 

Yönettikleri ülkeye ve topluma, fetihleri dışında, din, eğitim, ilim, kültür, sanat ve bayındırlık alanında yaptıkları kalıcı hizmetler nelerdi?

Hangi padişah döneminde komşuluk ilişkilerine önem verilmiş, hangi dönemde kılık kıyafet ve mali alanda ilk düzenlemeler yapılmıştı? 

At sırtından indikten ve savaş elbiselerini üstlerinden çıkardıktan sonra, bu gazi padişahların, gündelik hayatlarında ne yaptıkları, nasıl bir hayat sürdükleri konusu Marmara Üniversitesi profesörlerinden Necdet Öztürk tarafından, 15. yüzyıl Osmanlı tarih yazarlarının kalemlerinden kesitlerle ilk defa bu eserde derli toplu bir şekilde anlatıldı; Gazi Padişahlar… 
''


Gazi Padişah'lar..Önce kitap görseli sonra ise anlatılmak istenilen konular beni çokca etkiledi bu kitap'ta,öyle ya genel anlamda tarih bir oldu bittiye dayandırılır,içinde bulunan durum,yaşanılan dönem,kişinin o anda hissettikleri,kişiliği vb detaylar hiçbir zaman paylaşılmaz..Sanırım bu tarz detayları paylaşmak gereksiz görülüyor,ama benim kişisel fikrim eğer bu detay'lar paylaşılıyor olsa idi,daha çok sevilebilir idi tarih..

İşte bu kitap tamda bu konulara değiniyor.Osmanlı'ların nereden gelip nereye gittiğine,nasıl kişilikleri olduğuna ve neler yaptıklarına dair ip uçları veriyor..

Giriş ve önsöz bölümünde genel anlamda konu ve kişiler anlatılıp kaynak'lar tanıtılıyor.Daha sonra ise Ertuğrul Gazi'den itibaren her padişah ve dönemi tek tek ele alınıp,yaşanılan olaylar anlatılıyor.

Yine dönem'in tarihçilerinin yazdığı Osmanlıca beyit'ler ve şiir'ler kitabı süslüyor.

Yalnız kitab'ın genelinde bu beyit'lerden hariç paylaşılan aynı olayı,farklı tarihçilerin gözü ile anlatan,genel anlamda birbirinin aynı metinlerin tekrarlanması kısmını pek sevdim diyemem..Tabiki farklı kaynaklardan benzer bilgiler derlenmeli ama okuduğumuz bir detayı,sonraki sayfada tekrar bütün olarak okumak pek hoşuma gitmedi açıkçası..

Bu kitap'la birlikte ayrıca dönem'in tarihçilerine dair fikir sahibi,kardeş katli meselesinin sebep ve sonuçlarından ise haberdar oldum ve ilk 8 padişah'ı detaylı olarak tanıdım diyebilirim.Diğer padişah'lar hakkında benzer bir çalışma okumayıda çok isterim.

Genel anlamda sevdiğim ve merakla okuduğumuda içtenlikle söyleyebilirim,hatta 1 gün gibi kısa bir sürede bitirdim,benzer detayları merak eden biriyseniz okumanızı öneririm..

Sevgiler..







2 yorum:

  1. almak için kitap araştırıyordum bende not alayım bu kitabı,

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)