Kapak Kızı-Ayfer Tunç



Ayfer Tunç
Can Yayınları
243 sayfa

Arka kapak'tan..


Karlı bir kış günü, Ankara'dan İstanbul'a giden bir trenin yemek vagonu. Birbirini tanımayan üç kişi; bankacı Ersin, radyo programcısı Selda ve yemekli vagonun garsonu Bünyamin. Kapak Kızı, işte bu üç kişinin romanı. Ama aynı zamanda orada olmayan bir başkasının; bir dergide çıplak fotoğrafları yayınlanan Ayın Kızı Şebnem'in. Trenin saatlerce yolda kaldığı, bir yolcunun öldüğü bu uzun yolculukta, roman kahramanları, birbirleriyle, Şebnem'in fotoğrafları aracılığıyla yüzleşirler. Ancak bu zihinsel yüzleşme giderek kimin kimi yargıladığı belli olmayan bir hesaplaşmaya dönüşür. Ayfer Tunç, ilk kez 1992 yılında yayınladığı Kapak Kızı'nı 'zemin aynı zemin, inşa aynı inşa' olmak kaydıyla yeniden yazdı. Roman, bedensel çıplaklığı, kahramanlarını farklı nedenlerle sarsan bir travma olarak ele alıyor. Aile, hayat, aşk, kıskançlık, güzellik ve ahlak kavramlarını, alışılmış yorumların tuzağına düşmeden işliyor. Bunaltıdan ikiyüzlülüğe, anıların masumiyetinden yaşamın gerçeklerine uzanan soruların kuşattığı bu roman, aslında bütün soruları içeren tek bir soru soruyor: Kim daha çıplak?

Ayfer Tunç'un kitaplarını çokca merak ediyordum,neden bilmem ilk önce Kapak Kızı'nı okumak istedim..

Satın alalı epey bir zaman olmasına rağmen tatilde okurum diye öteliyordum.Ama sonunda dayanamadım kendimi bir tren yolculuğunu içine bıraktım..

Hikaye kahramanlarının yolu bir tren yolculuğunda kesişiyor,fakat onları farkında olmadan asıl buluşturan sebep ise Kapak Kızı Şebnem..Birinin kuzeni,birinin uzak akrabası,birinin ise hayallerindeki kadın..

Kısa sürede severek okudum,hikaye beni çokca sarsmadı,belki bazı yerleri,konuşmaları kafamda tam otuturtamamdan olabilir..Ama hikaye'nin mekanının tren olması yeterde artar bile bana..

Ayfer Tunç'un diğer bir kitabını daha okumak istiyorum en kısa zamanda,o zaman anlatımını sevip sevmediğime dair yorumda bulunabilirim.

Genel anlamda beğenilen bir anlatım,sevilen bir hikaye..

Okuyanlarınız varmı?

Yada sevdim şundan,sevmedim bundan diyeniniz?

Bol kitaplı günler..

Sevgiler..

4 yorum:

  1. merak ettim, en kısa zamanda ben de okumak istiyorum..

    YanıtlaSil
  2. Gülin'ciğim ben kitabı az beğenenlerdenim:) geçenlerde okuyup yazmıştım,
    http://www.okumagunlugum.blogspot.com/search/label/Kapak%20K%C4%B1z%C4%B1
    sevgiler:)

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)