Hacı Murat -Tolstoy


Tolstoy
Antik Batı Klasikleri 
160 sayfa

Kitap'a dair..



''Çarlık Rusyası’nın Kafkaslar üzerinde tam bir hakimiyet kurabilmek için verdiği yaklaşık 50 yıllık (1817 - 1864) mücadele karşısında “direniş”in efsaneleştirdiği, Şeyh Şamil’den sonraki en ünlü kahramandır Hacı Murat. Fakat Hacı Murat’ın adını tarih sayfalarına yazdırmasındaki asıl faktör, şüphesiz direnişinden çok Tolstoy’un olgunluk dönemi romanları arasında yer alan dev eseridir. 



1896-1904 yılları arasında yazılıp 1912'lında basılan;Hacı Murat”, Şeyh Şamil’le ters düşüp yollarını ayırmış olan efsanevi Kafkas kahramanı Hacı Murat’ın gerçek ve ibret dolu yaşam öyküsüdür.''


Tatilimin 3. ve son kitabı Hacı Murat..Son bir kaç sayfayı gelince bitirdim gerçi ama olsun :) Klasikleri okumayı seven biri olarak,kitabın anlatımını beğendim..Şeyh Şamil'in yakın dostu Hacı Murat'la ters düşmesi ve bunun sonucunda Rus'lara sığınması konu ediliyor kitapta..Sığınıyor fakat sonrasında pişmanlık duyuyor ve ailesine,vatanına doğru kaçmak isterken,öldürülüyor.Büyük bir kahraman için hazin bir son,bir ibret oluyor..Kısaca kitabın özeti bu..

Yalnız hikaye'nin gerçekliği konusunda pekde emin değilim..Çünkü çoğu yerde bu kitabın kurgusal olduğu ve Hacı Murat'ın,Şeyh Şamil'e karşı ayaklanmadağı yada ayaklanmasının mümkün olmadığı anlatılıyor.Tolstoy,bir Rus olarak belki hayalinde o büyük kahramanın hep kendi taraflarında olmasını istemiş ve böyle bir hikayede yazmış olabilir.

Bilemiyorum..

Klasikleri seviyorsanız okumanızı öneririm..

Bol kitaplı günler..

Sevgiler..





2 yorum:

  1. Paylaştığın için teşekkürler canım.
    Mutlu pazarlar.

    YanıtlaSil
  2. tarihi okumayı seven birisi olarak bunuda not alıyorum, rus edebiyatı biraz ağır geliyor bana çok fazla detay oluyor ama klasikler her zaman okunmaya değer.

    YanıtlaSil

1 yorum 1 mutluluk :)