Selçukluları Yeniden Keşfetmek - Mehmet Ersan &Mustafa Alican


Mehmet Ersan & Mustafa Alican
Timaş Yayınları
256 sayfa

Kitap'a dair..

Yeterince araştırmaya konu olmuş ve hâlâ da olmaya devam eden Osmanlıların aksine, unutulmuş, bir nevi tarihe terk edilmiştir Selçuklular... Her anlamda Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı bir dönemin hükümranları olan Selçuklular, tarihin hangi sahnesinde kalmıştır? 
En az Osmanlılar kadar bu coğrafyada yaşayan Türklerin atası olup, Türklerin İslâmlaşma sürecini yönettiklerinden dolayı özellikle Müslüman Türk kimliğinin başlangıç noktasında yer alan Selçuklular hakkında neden yeterli bilgi ve bilince sahip değiliz?


Osmanlılardan önce Aral Gölü kıyılarından çıkıp da kısa süre içerisinde bütün Ortadoğu’yu egemenlikleri altına almayı başaran Selçuklular kimdir? Nereden gelmiş, hangi coğrafyada hâkim olmuş, nasıl başarılı olmuşlardır? Müslüman oluşları, devletleri, siyasal kavrayışları, din anlayışları ve Osmanlı hoşgörüsüne de kaynaklık edecek olan idari hoşgörüleri... Ve dahası... Osmanlı siyasal iktidarında da güçlü ve merkezî bir konumu bulunan vezirlik kurumunun Selçuklu’daki temelleri nasıl atıldı? Selçukluların Anadolu’daki fetih faaliyetlerine Bizanslıların tepkisi ne oldu? Selçukluların tarih sahnesine çıktığı dönemde bölgenin siyasi haritası nasıldı? İslâmiyet’in özellikle Türkler arasında yayılma sürecinde başat bir rol üstlenen Selçukluların kısa sürede bütün Ortadoğu’ya yayılması İslâm dünyasında ilk etapta muayyen bir “istila” korkusu yaratmış mıydı? Osmanlılar döneminden bildiğimiz taht mücadeleleri, kardeş kavgaları, saray entrikaları ve iktidar hırsları Selçuklular döneminde nasıl kayıt altına alınmıştı? Anlaşılmayı ve araştırılmayı bekleyen bir alan olması itibariyle dikkatleri zaten üzerine çeken Selçuklular, Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Arş. Gör. Mustafa Alican tarafından günümüze taşındı; Selçukluları Yeniden Keşfetmek/Büyük Selçuklular... Her okurun anlayabileceği bir üslupla, soru-cevap şeklinde kaleme alınan ve alanında ilk olan bu eser, tarihe meraklı tüm okurlara Selçukluları anlatacak...

Tarih seven biri olarak,öncelikle belirtmek isterimki bu tarz kitapları çokca seviyorum.Çünkü böyle kitaplar unutulmuş tarihe tutulan ışıklar gibiler bence..O ışıklar sayesinde daha bir aydınlanıyor yolumuz,ve daha bir tanıyoruz tarihimizi,kendimizi..
Ama ne yazık ki bazen gözümüzün önünde durandan arkadakileri göremiyoruz,mesela Osmanlı'lardan Selçukluları göremeyip,Osmanlı öncesi tarihimize gereken ilgiyi gösterememiz gibi..

Bu açıdan bakınca hüzünlü bir yanı var sanki Selçuklu'ların..Ve o hüzün çoktan bütünü ile sarmış gibi onları..

Kitap,soru cevap şeklinde anlatıyor bizlere Selçukluları..Önce Kökenleri ve Tarih Sahnesine Çıkışları,Hükümdarları,Komşuları ile İlişkileri..Sonra Siyasal Yapı'ları,Sosyo-Ekonomik Durumları ve İslam Dini ile Tanışmaları konu ediliyor.İlginç detaylar barındırıyor..Mesela beni en çok siyasal gücün zirvesindeki Hatun'lar ve Selçuklu'lardan Osmanlı'lara miras kalan bazı detaylar şaşırttı..(Örneğin: Hanedan mensuplarının kanının dökülmemesi için,yaylarının kirişi ile boğulmaları gibi)

Sorular sanki okuyucu ağzından sorulmuşcasına içten,cevaplarda bir o kadar doyurucu..

İlginizi çekebilir,tarih seviyorsanız göz atmanızı öneririm..

Bol kitaplı günler..

Sevgiler..

4 yorum:

  1. ilginizi cekiyorsa mutlaka derim

    YanıtlaSil
  2. tarih kitaplarını bende çok severim.Necati Sepetçioğlu,Yılmaz Öztuna ve Osman Turan gibi yazarlardan Türkiye tarihiyle ilgili kitaplarının çoğunu okudum.Selçuklularla ilgili Osman Turan'ın "Selçuklular zamanında Türkiye" isimli bir kitabını okumuştum.ama bu kitabı okumadım.not aldım okunacaklar listesine..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende söylediklerinizi not aldım,farklı kitaplarda paylaşmıştım tarihi,gözatmanı öneririm..sevgiler..

      Sil

1 yorum 1 mutluluk :)